Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2013.

Joulunodotusta kirjastossa

Kuva
Kirjastossa on alkanut joulunodotus, minkä kunniaksi lainaustiskillämme komeilee nyt aito kirjakuusi ! Kirja kuusen juurelta löytyy poistokirjasta tehty pienempi k uusikoriste. Kirja stonhoitaja on myös koonnut kirjavinkkaushyllyjä jouluaiheisesta kirjallisuudesta.  Tervetuloa katsomaan ja virittäytymään joulutunnelmaan. Ihanaa ja rentouttavaa joulunaikaa kaikille!  

Kirjastoseikkailua

Kuva
Kirjastolepakko Lupsu vieraili kirjastossa. Alkuviikolla kirjastossa järjestettiin alakoulun 2.-luokkalaisille kirjastoseikkailu. Mikä ihme on kirjastoseikkailu? Kirjastoseikkailun tarkoitus on tutustuttaa lapset leikkimielisesti kirjaston heille tarjoamiin eri tiedonlähteisiin sekä kirjojen lainaamiseen. Lapset löysivät kirjahyllyssä piileksivän kirjastolepakko Lupsun, jolle jokainen sai lainata hyllystä etsimänsä kirjan. Seikkailuryhmän vetäjä Julitta toimi veturinkuljettajana ja lapset liikkuivat junassa ympäri kirjastoa eri kirjallisuuteen liittyville juna-asemille , kuten runoasema, kaunokirja- ja tietokirja-asemat sekä lainausasema ja satuhuone. Lapset saivat konduktöörin leimauksen junalippuunsa kultakin asemalta. Lisäksi päästiin tutustumaan kirjastonhoitajaan, joka antoi ohj austa kirjojen lainaamisessa. Seikkailun lopussa kohdattiin myös kirjastonoita, joka oli löytänyt kirjastosta töhrittyjä kirjoja! Lapset olivat hyvin innoissaan mukana seikkailemassa ja kir...

Muutoksia kirjastossa

Kuva
Maisema on muuttunut valkeaksi koulun pihalla, kun lumi on viimein peittänyt maan. Myös koulun kirjastossa on tapahtunut pieniä muutoksia joulukuun alusta alkaen, kun minä Riina, uusi kirjastonhoitaja, olen aloittanut työt täällä Norssin ihastuttavassa koulukirjastossa. Joulukuu lähti vauhdikkaasti käyntiin kun Luku s iesta päättyi ja kirjoja palauteltiin kirjastoon. Kirjoja on myös edelleen lainattu tasaiseen tahtiin, josta olen hyvin iloinen - on hienoa huomata kuinka innokkaita ja aktiivisia lainaajia ja lukijoita meillä täällä on ! Moni on lainannut lukemista erityisesti joululomaa varten, kun laina-ajatkin hieman pidentyvät joululoman johdosta.   Kirjastoon on myös saapunut paljon uusia kirjoja, joita on tarkoitus laittaa pikkuhiljaa lainakuntoon, joten tulette ensi vuoden alussa huomaamaan uutuuskirjahyllyjä täällä kirjastossa. Pyrimme lisäämään uusia kirjoja kokoelmaan säännöllisin väliajoin kevätlukukauden aikana. Kirjastonhoitajan kanssa voi tulla vapaasti k...

uutuuskirjoja

Kirjaston uutuuskirjahyllyyn on tällä kertaa ilmestynyt tietokirjoja. Kiinnostaisiko sinua lukea miten ihmisistä tuli ihmisiä? Silloin kannattaa suunnata uutuushyllylle ja poimia sieltä Kalaharin aamunkoitto. Jos taas ruoka on lähellä sydäntäsi, nappaa käteesi  Tom Standagen Ihmiskunnan syötävä historia, joka valottaa ruokavalion ja ruoka-aineiden valinnan vaiheita. Entä kiinnostaako politiikka? Nyt olisi tarjolla muun muassa Kymmenen polkua populismiin, Äärioikeisto Suomessa tai Zizekin pohdintoja politiikasta kirjassa Politiikkaa, idiootti. Uutuushyllystä löytyy myös Kari Enqvistin Olemisen porteilla, joka kertoo modernin fysiikan näkemyksiä ihmisen tietoisuudesta. Kyseinen kirja on voittanut 1999 Tieto-Finlandia-palkinnon. Lisää tietokirjoja löytyy uutuushyllystä, joten kannattaa taas käydä kurkkaamassa, löytyisikö sieltä jotain luettavaa vaikka lukusiestan ajaksi!

Lukusiesta

Kuva
¡Hola! Syysloman jälkeen minulla on pitänyt melkoista kiirettä täällä kirjastossa, etten ole ehtinyt kirjoittamaan vielä mitään lukusiestasta! Ennen syyslomaa keskiviikkona sombreroita näkyi koulussa ja tutustutti yläkoululaiset koulun kirjaston materiaaleihin. Siitä käynnistyi jakson mittainen lukusiesta, mikä on näkynyt hienosti kirjaston lainausmäärissä. Nykyään ruokavälituntisin täällä on melkoinen vilinä, kun kirjoja käydään lainaamassa lukusiestaa varten. Lukusiesta on tuonut myös uuden ilmiön kirjastoon, meinaan nenä kirjassa istuvat oppilaat. On todella ihana huomata, että lukeminen kelpaa myös välitunninviettotavaksi!

Kirjan valisemisen vaikeudesta

Kuva
Olen tässä vuoden verran seurannut ja miettinyt, miten vaikeaa kirjan valitseminen voi olla. Niinpä päätin näin syksyisenä päivänä jakaa teille, miten minä valitsen sadepäivän piristykseksi luettavaa. Mihin kiinnitän huomiota kirjaa valitessa? Ihan ensimmäiseksi mietin, minkälaista kirjaa haluaisin tällä kertaa lukea. Haluanko lukea jotain dekkaria, ajatuksia herättävää kirjaa, hauskaa kirjaa vai fantasiakirjaa vai jotain ihan muuta. Kirjahyllyn edessä otan yleensä kirjoja käteen tutkittavaksi. Ensin katson etukannen, mutta vaikka kansi ei olisikaan houkutteleva, en heti laita kirjaa takaisin hyllyyn vaan luen myös takakannen esittelytekstin. Takakannen lisäksi selailen yleensä vähän kirjan alkua. Yleensä jo ensimmäisiltä sivuilta huomaa, pääseekö kirjan tarinaan heti mukaan. Tämä on varma merkki siitä, että kirja on mukaansatempaava. Minulla on siis kolmiosainen valintaprosessi: etukansi, takakannen teksti ja kirjan alku! Tämän valintaprosessin lisäksi lainaan usein kirjoja ...

Kerhopäivänä lautapelejä kirjastossa

Kuva
  Tänään vietettiin koulussa kerhopäivää, missä esiteltiin harrastusmahdollisuuksia. Kirjastossa oli tänään esillä erilaisia lautapelejä, ja muutama haastoikin kirjastonhoitajan risti-nollakisaan. Yläkoululaisille suunnattu lautapelikerho aloittaa lokakuun alussa, joten toivottavasti saamme silloin mukavia pelihetkiä!

Kirjavinkkausta

Muutaman viime viikon aikana minulla on ollut jännittäviä hetkiä. Kirjastossa kävi kolmasluokkalaisia etsimässä luettavaa, ja tämän yhteydessä vinkkasin muutamia erityisesti kolmasluokkalaisille suositeltavia kirjoja. Tilanne oli jännittävä, sillä en ollut aiemmin pitänyt minkäänlaisia kirjavinkkauksia. Mutta näköjään huoli oli turha, sillä oppilaat kuuntelivat kiinnostuneesti kirjoista, joku uskaltautui jopa kyselemään niistä ja moni löysikin keräämistäni kirjoista itselleen luettavaa. Muutamat oppilaat tulivat jo samana päivänä kertomaan minulle kirjoistaan. Osa tuli kertomaan, että oli jo ehtinyt lukea kirjaa alkua pidemmällä ja osa tuli kertomaan että hänen valitsemansa kirja vaikuttaa kivalta kirjalta. Täytyy toivoa, että muutkin lainaajat löytäisivät kivoja kirjoja luettavakseen. Voiko ihanampaa palautetta kirjastotäti saada, kuin että "tämä on tosi kiva kirja, ja lainaan seuraavaksi tämän, koska sekin kuulosti tosi kivalta!" Näillä mielin on mukava toivottaa kaikil...

Minne menis? Mitä tekis?

Kuva
Varmasti otsikon kysymykset pyörivät monella päässä aina silloin tällöin: Minne menis? Mitä tekis? Mitä harrastais? Mitä lukis? Itse kullakin on välillä tilanne, ettei keksi mitään kivaa ja uutta tekemistä. Tämmöisten kysymysten avuksi kirjaston yläkoulun päädyn ilmoitustaulu on tehnyt päivityksen. Kaikki vanhat ilmoitukset on otettu pois, taululle on lisätty uusia ilmoituksia ja päivityksiä tulee koko ajan lisää, sitä mukaa kuin tieto uusista tapahtumista ja harrastuksista saavuttaa minun korvani. Jos siis tiedät jonkun nuorille suunnatun tapahtuman, niin saa vinkata! Tällä hetkellä ilmoitustaululta löytyy esimerkiksi Rasisti on PAHISti – videokilpailu 30.9.2013 -osallistumisohjeet. Vielä siis ehdit osallistua tähän kilpailuun, jos videon teko kiinnostaa.

Kirjan uusi elämä

Kuva
Kirjastosta on poistettu paljon vanhoja kirjoja kuluneen vuoden aikana. Kaikki kirjat eivät ole poistokärrystä löytäneet uutta kotia, mutta onneksi meillä on taitavia oppilaita. Viime keväänä minulle opetettiin uusi tapa, miten kirja voi saada uuden elämän. Tästä innostuneena monet oppilaat taittelivat poistokirjoista koristeita. Nyt kirjastoa piristää kirjat katonrajassa.

Kirjastoetiketti

• Kunnioita muiden työrauhaa . • Palauta kirjat ja lehdet paikoilleen. • Laita tuoli takaisin paikoilleen. • Takki ja lakki ovat tarpeettomia sisätiloissa. • Kirjasto ei ole ruokailupaikka. • Matkapuhelin pidetään äänettömänä.

Uusi lukuvuosi käynnistyy!

Niin se vaan kesä meni, ja taas käy askeleet koulua kohti aamuisin. Kirjastokin on jälleen avannut ovensa, tänä vuonna ovet aukeavat aamulla viime vuotta aiemmin, jo klo 8.15. Kirjastossa on kesän aikana vaihtunut järjestys, joten kysy rohkeasti, jos et löydä etsimääsi. Hyllyistä löytyy kyllä opasteita! Mutta tässä lyhyesti, miten paikat ovat muuttuneet yläkoulun päädyssä on lukuloosseja sanakirjat ovat siirtyneet lukuloossien viereen ikkunoiden vieressä on kotimainen kaunokirjallisuus sohva on siirtynyt myös ikkunoiden luokse, nuortenkirjat ja sarjakuvat ovat aivan sohvaa vastapäätä! kirjanäyttelyt ovat jatkossa käsikirjaston toisessa päässä, aivan satuhuoneen vieressä elämänkerrat ovat käsikirjaston toisessa päädyssä, kirjavaraston oven vieressä. Kannattaa käydä poikkeamassa kirjastossa, sillä uutuushyllyssä on paljon kivoja uutuuksia! Kolme kärryllistä poistokirjoja on myös tarjolla, joten kannattaa katsoa, löytyykö sieltä omaan hyllyysi jokin aarre.

Niin se vuosi vierähti

Kuva
Vuosi meni kauheaa vauhtia, hyvä että perässä pysyin! Ensin olin peloissani, mitä tästä vuodesta tulee, kun uutena ihmisen piti kirjastoa ryhtyä pyörittämään, mutta mukava vuosihan tästä tuli. Aikaa on mennyt paljon tutustumiseen, mutta silti vieläkin tulee vastaan yllätyksiä, mitä kaikkea kirjastosta voi löytyä. Mutta paljon muutakin lukuvuoden aikana on tapahtunut: Syksyllä harjoittelijat tutustuivat kirjastoon ja pitkin vuotta olenkin saanut tänne asiakkaaksi monen monta harjoittelijaa, joiden kanssa olemme pohtineet niin seminaarityön aiheita kuin materiaalia oppitunnille. Syksyn ensimmäisiä vierailijoita kirjastoon oli koulumme ekaluokkalaiset, joiden kanssa olemme pitkin vuotta harjoitelleet lainausta ja palautusta. Läksykerholaisille lainaaminen on tuttua ja läksykerhojen aikana täällä kävikin kova lainaus ja palautusvilske! Toivottavasti ensi vuonna on yhtä ahkeria läksykerholaisia lainaamassa kirjoja, ja toivotaan että uusia kävijöitäkin löytyy! Talvella minulla oli mo...

Satuhuoneeseen taideteos

Kuva
Satuhuone on saanut uutta ilmettä, kun Eeva Pirttiaho teki lopputyönään satuhuoneen seinälle taideteoksen ja kolme upouutta tyynyä.  Nyt satuhuoneen marjojen seassa seikkailevat myös siili, kettu ja karhu. Kyseiset hahmot löytyvät sekä tyynyistä että seinätekstiilistä. Kannattaa muuten käydä tutustumassa teokseen tarkemmin, siellä on muun muassa videonauhasta virkattuja kukkasia!  Suuret kiitokset Eevalle, että saimme uutta ilmettä satuhuoneeseen!

Poistokirjoja tarjolla

Kuva
Kirjaston poistokirjakärry pursuaa, joten tulkaahan poimimaan mukaanne muutama poistokirja. Kärrystä löytyy muun muassa englanninkielisiä pokkareita, historian tietokirjoja ja  muutama vanha nuortenkirja. Musiikinkirjoja ja kirjallisuustieteen kirjoja on vielä poistovaiheessa, joten niitäkin saa vielä loppuviikosta!

Eläimiä, kirjastossa!

Kuva
Kirjastoon on muuttanut iso joukko uusia asukkaita. Heti kun astut sisään, sinua tervehtii iloisesti kaksi pingviiniä. Jos uskallat hiipiä vähän eteenpäin, näet muidenkin eläimien tarkkailevan puuhiasi kirjastossa. Mutta ei hätää, nämä kaverit ovat oikein mukavia, ei yhtään pelottavia! Kannattaa silti olla tarkkana, jos vaikka joku lymyilee kasvien takana! Nyt ei ainakaan kirjaston joutsenella ole yksinäistä!
Kuva

Uusi uljas Volter

Yliopiston tietokanta Volter on uudistunut ja se tuo helpotusta myös koulun kirjaston kirjojen etsimiseen tietokannasta. Tällä kerralla blogitekstinä lyhyt keskustelu, miten meidän kirjaston kirjoja haetaan Volterista. Onks tääl kirjastos Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö kirjaa? - Tarkistetaan Volterista, että onko meillä sitä. Mikä tää tämmönen Volter? - Volter on kirjastotietokanta, jonne on kirjattu, mitä kirjoja on meidän kirjastossa ja mitä kirjoja on Turun yliopiston kirjastossa. Sitä kautta pystyy tarkistamaan, onko kirjastolla se kirja, mitä haluat lukea.  Mistä sen Volterin sitten löytää? - Kirjastossa on Volter-kone, millä tietokanta on valmiiksi auki TAI muulla tietokoneella mene osoitteeseen volter.linneanet.fi Mitä mä nyt teen? - Sivulla on hakulaatikko, minne voit kirjoittaa kirjan nimen: Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö Sittenkö jo haetaan? -Voit hakea, mutta kannattaa vielä valita pudotusvalikoista seuraavat kohdat, jotta saat saman tien vain me...

Testaa tekijänoikeustietosi

Tänään 23.4 vietetään kirjan ja ruusun päivän lisäksi myös tekijänoikeuspäivää. Tekijänoikeus on asia, joka koskettaa meitä kaikkia, mutta jota niin valitettavan harvoin tulee muisteltua. Olemme tekijänoikeuslakien velvoittamia aina kun teemme jotain, jossa käytämme jonkun muun tuottamaa materiaalia. Siksi myös koulutöissä lähteiden merkitseminen on tärkeää: loukkaamme tekijänoikeuksia, jos kopioimme lähdettä mainitsematta mistä kirjasta tai internetsivusta teksti alunperin on. Nyt haastankin kaikki testaamaan, miten hyvin tunnette tekijänoikeusasiat. Testaaminen on tehty haelpoksi, sillä Tekijänoikeus.fi sivusto on tehnyt tietovisan tekijänoikeuksista: Oletko sinä tasoltasi potentiaalinen piraatti, aloittelija, oikeustieteen opiskelija vai lakikirja? Testin löydät täältä: http://www.tekijanoikeus.fi/tietovisat

Kevättä ilmassa?

Kuva
Taitaa kevättä olla jo ilmassa, vaikka ulkona pakkanen paukkuu ja lunta on isoina kinoksina. Kirjastossa nimittäin on traakkipuu innostunut kukkimaan! Mukavaa viikonalkua kaikille!

Kirjastokerho suosittelee

Kuva
Kirjastokerholaiset pystyttivät eilen kirjastoon oman kirjanäyttelynsä "Kirjastokerho suosittelee". Näyttelypöydältä löytyy kirjastokerhon suosittelemia kirjoja ja joissakin on kirjanmerkitkin odottamassa lukijaa. Saa nähdä, kuinka kauan kirjat pysyvät näyttelypöydällä vai katoaako kirjat samantien muiden luettavaksi. Näyttelyn kyltti on ainakin onnistunut ja löytyy sieltä kaino pyyntökin: Lukekaa näitä, kiitos!

SOMEilua kirjastossa

Koulussa vietettiin viime viikolla SOME-viikkoa eli sosiaalisen median viikkoa. Myös kirjojen osalta sosiaalisesta mediasta voi saada paljon iloa. Internet on pullollaan erilaisia kirjallisuussivustoja ja blogeja, josta voi löytää ja jakaa omia ajatuksiaan kirjoista. Muutamia mielenkiintoisia sivustoja ovat esimerkiksi seuraavat: Okariino ( www.okariino.fi ) on lastensivusto, josta löytyy tietoa lasten kirjoista, runoista, peleistä ja elokuvista. Sinne voi jättää omia kirjoituksia ja arvosteluita kirjoista, ja lukea muiden tekstejä. Sivupiiri ( www.sivupiiri.fi ) on nuorten kirjallisuuteen keskittynyt sivusto, jonne voi kirjoittaa kirjallisuusarvosteluja, kutsua kavereita mukaan ja keskustella kirjoista. Rising Shadows ( http://www.risingshadow.fi/ ) on scifi- ja fantasiasivusto, josta löytyy arvosteluja ja kirjaesittelyjä. Kirjasampo ( www.kirjasampo.fi ) on kirjallisuuteen keskittyvä verkkopalvelu, josta löytyy paljon tietoa kirjoista, käyttäjien luomia kirjahylly...

Kalevalan päivä

Kuva
Tänään on taas se aika vuodesta, kun nostamme näyttelypöydille esille Kalevala- aiheisia teoksia. Kalevalan päivän lähestymisen huomasi erityisesti oppilaiden innosta lainata Kalevala.. Kaikki teokset eivät vielä ole ehtineet lainaan, joten kirjoja löytyy peräti kahdelta näyttelypöydältä. Lukunurkkaukseen on kerätty  lasten versioita Kalevalasta, hyllyltä löytyvät muun muassa Koiramäen kalevala ja Lasten kultainen Kalevala sarja. Yläkoulun näyttelypöydälle puolestaan on nostettu useita painoksia Kalevalasta sekä Kalevalaa käsitteleviä tietokirjoja. Näyttelyssä olevia teoksia saa lainata!

Nuortenkirjoihin genret valinnan avuksi

Taas sen huomaa, että oppilailla on loma. Olen saanut puuhaillut ja tehnyt kaiken laista täällä kirjastossa. Tällä kertaa otin kohteekseni nuorten kirjat. Usein minulta kysytään, että missä ne kauhukirjat ovat, tai haluan löytää jännityskirjoja. Jotta samantyylisiä kirjoja löytyisi helposti, niin lajittelin nuortenkirjoihin muutamia genrejä. Näiden lisäksi hyllystä löytyvät totta kai myös ne kirjat, jotka eivät sovi  mihinkään näistä genreistä. Monissa kirjastoissa onkin jo käytössä kirjojen genrelajittelu, ja nyt kokeillaan samaa myös täällä meidän kirjastossa. Genrejä ilmaantui nuorten hyllyyn yhdeksän: Fantasia Scifi Jännitys Historiallinen Seikkailu Eläinaiheiset Urheilu Kauhu Länkkärit

Kirjaston monet roolit

Kirjaston perinteinen käyttötapa on lainata ja palauttaa kirjoja, mutta kirjastoilla on nykyään myös monenlaisia muita rooleja, varsinkin koulukirjastolla. Tästä syystä onkin hyvä miettiä, minkälaisena kirjasto näyttäytyy kenellekin: paikkana, josta käydään lainaamassa kirjoja. paikkana , jossa käydään tekemässä läksyjä paikkana , jossa opiskellaan ja luetaan kokeisiin. paikkana , josta haetaan tietoa. paikkana , jossa luetaan lehtiä. paikkana , jossa voi syventyä lukemaan mielenkiintoisia kirjoja. paikkana, jonne tullaan työskentelemään yhdessä koko luokan kanssa paikkana , jonne mennään moikkaamaan kirjastonhoitajaa paikkana , jonne kokoonnutaan tekemään ryhmätöitä paikkana , joissa vietetään välituntia. paikkana, jossa voi nauttia hiljaisuudesta paikkana , jossa opiskellaan kavereiden kanssa yhdessä. Tätä listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkään. Jokainen koulun oppilas, opettaja, harjoittelija ja muu työn...