Kirjan valisemisen vaikeudesta

Mihin kiinnitän huomiota kirjaa valitessa?
Ihan ensimmäiseksi mietin, minkälaista kirjaa haluaisin tällä kertaa lukea. Haluanko lukea jotain dekkaria, ajatuksia herättävää kirjaa, hauskaa kirjaa vai fantasiakirjaa vai jotain ihan muuta.
Kirjahyllyn edessä otan yleensä kirjoja käteen tutkittavaksi. Ensin katson etukannen, mutta vaikka kansi ei olisikaan houkutteleva, en heti laita kirjaa takaisin hyllyyn vaan luen myös takakannen esittelytekstin. Takakannen lisäksi selailen yleensä vähän kirjan alkua. Yleensä jo ensimmäisiltä sivuilta huomaa, pääseekö kirjan tarinaan heti mukaan. Tämä on varma merkki siitä, että kirja on mukaansatempaava.
Minulla on siis kolmiosainen valintaprosessi: etukansi, takakannen teksti ja kirjan alku!
Tämän valintaprosessin lisäksi lainaan usein kirjoja sen perusteella, mitä kaverit ovat suositelleet, mistä olen lukenut lehdissä tai kirjablogeista!
Miksi en valitse kirjaa pituuden mukaan?
Kyllä minäkin joskus kauhistelen, että onpa kirja paksu ja että tämän kirjan lukemiseen menee ikuisuus. Mutta monet Harry Potter fanit varmasti tunnistavat tämän: Jos kirja on tarpeeksi kiinnostava, paksukin kirja voi loppua liian nopeasti. Välillä taas ohuen ohut kirja ei millään lopu, vaikka kuinka yrittää lukea. Kirjan tarina ei silloin kiinnosta ollenkaan. Tämän takia pituus ei ole tärkeää minun kirjavalinnassani, vaan yritän löytää kiinnostavan tarinan.
Kertokaapa kommenteissa, miten te valitsette yleensä lainattavan kirjan?
Minä odotan että kirja valitsee minut lukijakseen. Saattaa kuulostaa kummalta, mutta se toimii. Usein romaanit, näytelmät, sarjakuvat tai runot ilmoittautuvat luettavikseni, jos mieltäni askarruttaa jokin tai olen innostustunut jostakin asiasta. Kirja johtaa toiseen ja syntyy pitkiä lukuketjuja. Välillä ei ole mitään luettavaa. Sekin on hyvä, sillä ehdin nälkiintyä ja alkaa kaivata kirjaa ystäväkseni.
VastaaPoista