Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2011.

Joululomalle

"Seisahda aika rauhan hetkeen hyvän tahdon juhlaan. Älä liiku, muuta mielet lähetä lohduttava lumi kiedo maailma valkoiseen pehmeään lumeen lumeen lumeen." - Helena Anhava, katkelma runosta Valo herää (Lakastumisen aika, Otava 2003)

Kielinurkkaan

Kuva
Kielinurkan vieraskielinen fiktiokokoelma on jatkanut kasvuaan syksyn mittaan. Löytyisikö englannin-, ruotsin-, saksan-, ranskan- tai venäjänkielisistä kirjoista jotain luettavaa joululomalle? Hetkinen... mikä on Kielinurkka?

Lukukauden vaihtuessa...

...tarjoutuu mainio tilaisuus summata kulunutta syksyä. Millaisten asioiden parissa koulukirjaston ja kirjastonhoitajan syyslukukausi on vierähtänyt? Alussa tietysti ihmetellen, tutustuen ja omaksuen uusia asioita ja rutiineja, joita sitten vähitellen olen voinut muokata eteenpäin. Muun muassa tällaisia asioita kuuluu työhön: asiakaspalvelutilanteet kaikessa monimuotoisuudessaan kokoelmatyö kaikessa monimuotoisuudessaan muut päivittäiset asiat, kuten hyllyttäminen ja järjestelytehtävät kirjastoinfot ja -opastukset eri käyttäjäryhmille tiedonhaku ja -hankinta sekä sen opetus eri käyttäjäryhmille kirjaston kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja ideointi (itsenäisesti ja kirjastotyöryhmän kanssa) yhteistyö ja tiedottaminen teemapäivien, tempausten ja näyttelyiden valmistelu tietokantoihin ja tiedonhankintaan liittyvä opetus ryhmille kaikki muu, mikä ei lukeudu yllämainittuihin :) Työtehtävien kirjo on laaja - niihin sisältyy kaikki, mitä kirjaston pyörittämiseen kuuluu. Tärkeintä on oll...

Austen

Jane Austen (s. 16.12.1775) Norssin kirjastosta löytyy Austenin teoksia niin suomksi kuin englanniksikin, mm. Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet. Klassikkoteoksia kaikille englantilaisen maalaisaateliston elämästä ja edesottamuksista kiinnostuneille - naisnäkökulmasta kerrottuna, huumorilla ja ironialla höystettynä. Linkkivinkkejä: Jane Austen.Org Austenin teoksia (englanniksi) Gutenberg-projektin sivuilla Teoksia kokotekstinä myös täällä (englanniksi)

Kruunupäistä lainausta

Norssin kirjastossa on vieraillut kuninkaallisia kaksi kertaa viikossa syyslukukauden aikana. Eikä mitä tahansa kuninkaallisia, vaan alakoulun Anitta- ja Enni-opettajat eli "kirjaston prinsessat" , jotka pyörittävät alakoulun lainausvartteja. Kun jompikumpi prinsessa saapuu, alkaa kirjastossa tapahtua. Keskiviikkona 1. ja 2. luokkalaiset lainaavat Anitta-prinsessalta, torstaina 3. ja 4. luokkalaiset puolestaan Enni-prinsessalta. Palautuvista lainoista pitää huolen uljas sammakkoprinssi. Kirjastonhoitaja puolestaan häärii kulisseissa enimmäkseen kirjavinkkarina ja tuuraajana. Prinsessalainaus osoittautui jälleen suosituksi toimintamuodoksi, viime lukuvuoden tapaan! Ohjattu tilanne tarjoaa alakoululaisille mainion tilaisuuden tutustua kirjallisuuteen ja opetella kirjaston käyttöä. Prinsessalainauksen myötä kirjasto on tullut tutummaksi paikaksi monelle alakoululaiselle - paikaksi, jonne on entistä kivempi ja helpompi tulla. Nyt prinsessat lähtevät kuitenkin ansaitulle joululo...

Volter

Tänään on Volter Kilven syntymäpäivä. Kilpi oli Turun yliopiston ensimmäinen ylikirjastonhoitaja, jonka mukaan nimettiin Turun yliopiston kirjaston Volter-aineistotietokanta, josta Turun normaalikoulun kokoelmakin löytyy. Tämä aasinsilta johtaa vinkkeihin Volter-aineistotietokannan käytön helpottamiseksi: Miten voit rajata hakusi Volterissa vain Norssin kirjastoaineistoihin? Kirjoita ensin hakutermi ja klikkaa hae. Hakutulosten yläpuolella, sivun oikeassa laidassa, on nappi "haun rajaus". Klikkaa sitä. Valitse kokoelma-kohdassa "Turun normaalikoulu" ja klikkaa "aseta rajaukset". Hakutuloksissa näkyy nyt vain Norssin kirjastoaineisto. Ohjeita Volter-aineistotietokannan käyttöön löytyy mm. Turun yliopiston kirjaston Volter-pikaoppaasta (pdf). Katso myös Volter-esittely (ppt). Kirjastonhoitaja opastaa myös mielellään tietokannan käytössä!

Sibelius-näyttely

Jean Sibelius (s. 8.12.1865)

Lukupäivä

Kuva
Norssin kirjastossa tapahtuu: tänään 8.12. on Lukupäivä . Lukupäivä koostuu äidinkielen opettajaharjoittelijoiden suunnittelemista ohjelmapaloista, jotka jollain tavalla liittyvät lukemiseen ja kirjallisuuteen. Kirjastotiloissa Lukupäivä näkyi siten, että... satutila muuttui synkäksi kauhuhuoneeksi, jossa luettiin kauhutarinoita ja esitetiin kauhukirjallisuutta, kirjaston näyttelypöydällä on tunnetila-näyttely neljää eri tunnetta (ilo, suru, ihastus, ahdistus) käsittelevistä teoksista, pääsisäänkäynnin viereisessä vitriinissä on näyttely opettajien ja muun henkilökunnan lempikirjoista. Näyttelyt käytävässä ja kirjastossa ovat esillä ainakin jouluun saakka, käykäähän kurkkaamassa!

Uutuuspokkareita

Syksyn aikana saapuneita kirjoja löytyy kirjatelineestä! Poimintoja: Westö, Kjell: Missä kuljimme kerran Sachar, Louis: Paahde Hosseini, Khalem: Tuhat loistavaa aurinkoa Ragde, Anne: Berliininpoppelit; Erakkoravut; Vihreät Niityt Stine, R.L.: Goosepumps-sarjan kirjoja ...ja monia muita.

Opet ja auskut: uusi oppikirjaerä

Kuva
Kirjastolle saapui pinoittain uusien oppikirjojen näytekappaleita opetusharjoittelijoiden ja opettajien hyödynnettäväksi. Leimatut opukset on ladottu kirjaston oppikirjahyllyihin, tulkaahan tutkimaan! Lista saapuneista näytekappaleista (erä sisälsi pääasiassa lukion ja yläkoulun oppikirjoja): - Acción 1 (teksti- ja tehtäväk.) - Filo 3 ja 4 - Fysiikka 5, 6, 7 ja 8 - Kirjakuja 5 (teksti- ja tehtäväk.) - Kotitaloustaito 7-9 - Let's Go! 5 (teksti- ja tehtäväk.) - Navigaattori 2 ja 3 - Pitkä sigma 7, 8, ja 9 - Sigma 2 ja 3 - Pyramidi 8 ja 9 - Reaktio 2 ja 3 - ja jotain muitakin sarjoja (Ilmiö, Kuutio, Aktiivi) Laina-aika 2 vkoa, lainauslipukkeella.

Pelipäivä

Kuva
Norssin kirjasto on luonnollisesti suljettu lauantaina, joten tässä vinkki viikonlopun viettoon kaveriporukalla tai perheen kesken: Kansallista pelipäivää vietetään lauantaina 12.11.2011. Mikä on pelipäivä? "Kansallinen pelipäivä juhlii pelaamisen monimuotoisuutta ja tuo uudet pelaamisen muodot perinteisen pelien rinnalle samanarvoisina. " Lue lisää täältä . Nyt siis kaivamaan lauta-, kortti-, pala-, konsoli-, selain-, miniatyyri- tai vaikka roolipelit esiin viikonloppua varten! Kirjastonhoitaja vinkkaa vaikkapa Dominion -nimistä peliä kaikille! Mikä on sinun tämänhetkinen suosikkipelisi, tai pelimuotosi? Millaisia pelejä koulukirjastossa voisi olla? Entä saisiko esimerkiksi lautapelikerho Norssilla tuulta alleen? Monta mielenkiintoista kysymystä pohdittavaksi...

Runoviikko

Tällä viikolla vietetään Runoviikkoa Varsinais-Suomessa (5.11.-13.11.) Runoviikolla Norssin kirjaston näyttelyhyllyynkin nostettiin esille runokirjoja. Kirjojen lisäksi voit esimerkiksi hyödyntää Arjen löytöretkeilijöiden huhtikuista sattumaruno-tehtävävää (ohjeet hyllyssä), jonka muuten voi toteuttaa muissakin Turun kirjastoissa . Voit halutessasi myös napata paperiarkin ja kuvittaa lukemasi runon. Rohkeimmat voivat runoilla itse, anonyymisti. Palkintona saat hyvän mielen ja pienen irtioton arjesta keskellä koulupäivää. Muutamia poimintoja Turun kaupunginkirjaston ohjelmatarjonnasta Runoviikolla : ti klo 10:00 - 11:00 Lukiolaisten runoraati @ Turun pääkirjasto, Studio. pe klo 9:00 - 10:00 Saitko unta: runovinkkaus kakkosluokkalaisille @ Turun pääkirjasto, Studio. pe klo 13:00 - 16:00 Turun runoseminaari @ Turun pääkirjasto, Studio.

Kaupunginosaviikko

On Varissuon viikko! (31.10. - 6.11.) Kaupunginosaviikot ovat osa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta: niiden aikana esitellään eri kaupunginosien erityispiirteitä viikon mittaisina ohjelmakokonaisuuksina. Varissuo-viikon ohjelmasta löytyy tarkempaa tietoa täältä . Kaupunginosaviikon kunniaksi koulun kirjastoonkin nostettiin esille materiaalia Varissuohon ja Turun normaalikoulun taipaleeseen liittyen. Tervetuloa siis tutustumaan Norssin vaiheisiin Varissuolla!

Satupäivänä

Tänään on valtakunnallinen Satupäivä , Sadun nimipäivä. Satupäivän ideana on lukea, esittää ja käsitellä satuja eri tavoin. Satupäivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys keskellä arjen kiireitä. Tänä vuonna Satupäivää vietetään teemalla ”Satu on silta”. Tällä halutaan korostaa satua siltana sukupolvien ja kulttuurien välillä, sekä siltana omaan itseen, rauhoittumisen ja kuuntelemisen äärelle. ( Lähde. ) Valtakunnallinen Satupäivä järjestetään jo neljättä kertaa. Tänä vuonna Satupäivä osui jälleen Norssin syyslomaviikolle, joten koulukirjastossakin oli poikkeuksellisen autiota. Onneksi Satupäivää voi viettää vallan hyvin lomallakin - kotona tai matkalla. Satupäivän sivuilla listataan myös muutamia Turussa järjestettäviä Satupäivän tempauksia . Linkkivinkki Satupäivään - ja myöhempää käyttöä varten: Kansainvälinen digitaalinen lastenkirjasto (sis. lastenkirjallisuutta eri kielillä) .

Leppoisaa syyslomaa

Kuva
...lomailijoille! Vaan syyslomaviikolla kirjastonhoitaja aikookin pureutua aavistuksen erilaisiin työtehtäviin! Syysloman kynnyksellä - syyslukukauden puolivälissä - tarjoutuu tilaisuus myös summata alkanutta lukuvuotta: Millainen koulukirjaston alkusyksy on ollut? Minkä parissa arki on vierähtänyt? Syksyn alkua voi kuvata monin adjektiivein, kuten vaiherikas, työntäyteinen ja palkitseva. Kirjaston arkea on rytmittänyt päivittäin toistuvat arkiaskareet, asiakaspalvelu sekä kokoelmatyöhön liittyvät toimet. Näiden ohella kirjastonhoitaja on jatkanut myös kirjastoaineiston inventoimista niin asiakaspuolella kuin varastossakin; pyörittänyt erilaisia kirjasto-opastuksia; selvitellyt ja suunnitellut yhtä jos toista kirjastoon liittyvää asiaa; testaillut erilaisia pieniä uudistuksia kirjastossa ja sen sellaista - aina on jotain vireillä. Talon vaivuttua väliaikaiseen syyshorrokseen koittaa kirjastossa oiva aika uppoutua sellaisiin asioihin ja tehtäviin, joihin normikoulupäivät eivät ain...

Satutilassa tuikkii tähdet

Kuva
Kirjastossa on pienen pieni satutila! Se on aavistuksen piilossa (kuten kunnon satutilan ehkä kuluukin?), mutta oven takaa paljastuu muuta kirjastomiljöötä aavistuksen lokoisampi tila. Satutilan lattiaa pehmentävät kauniin sinertävät räsymatot, seinää oppilaiden piirrustukset ja katossa tuikkivat aavistuksen kurttuiset foliotähdet... Satutilan kirjahyllyissä on tällä hetkellä valikoima lasten ja nuorten kuva- ja kaunokirjoja, sillä tila sai ensimmäiset käyttäjänsä juuri ennen syyslomaa, 3b:n johdolla. Luokka kävi puolikkaana lukemassa satutilassa lasten kirjoja. Kengittä, tietysti. Satutilasta saa muokattua vain pöydät ja tuolit lisäämällä myös pienen pienen tiimityötilan, tai rauhallisen paikan kokoustaa. Poikkea kirjastossa katsomassa, olisiko tila tarkoituksiisi sopiva. Opettajat ja harjoittelijat saavat varata tilaa eri käyttötarkoituksiin - miksei myös oppilaskunta, ja oppilaat omia kouluprojektejaan varten! Pähkäillään yhdessä, miten tilaa voisi hyödyntää mahdollisimman monipuol...

Norssi-päivän jälkitunnelmia

Kuva
Norssi-päivää vietettiin lauantaina 8.10. Lauantaikoulupäivän teemana oli perusasteella tänä vuonna lukeminen! Alakoulun Norssi-päivä käynnistyi lukemiseen kannustavan auditoriotilaisuuden pyörteissä. Samalla käynnistettiin myös alakoulun lokakuun lukukampanja, Lukulokakuu . Yläkoulun luokat puolestaan askartelivat käytäville loihdittuihin toivekirjahyllyihin omien lempikirjojensa selkämyksiä, lisäksi eräs luokka piipahti kirjastossa tutustumassa sanomalehtiosaston antiin. Kirjastokin koki pienen muodonmuutoksen Norssi-päivänä: kirjastotilan keskelle luotiin mattojen ja tyynyjen pehmustama löhöilyalue 8. luokkien lukuhetkiä varten! Kaikkien kasien oli mahdollista tulla päivän aikana kirjastoon lukemaan ja loikoilemaan - tai vaikka päiväunille. Kengät jätettiin sermeillä rajatun alueen ulkopuolelle, ja ellei omaa kirjaa tai lehteä ollut mukana, sellaisen sai valita kirjakärrystä, johon opuksia oli jaettu valmiiksi genreittäin. Ideana tempauksen taustalla oli lauantaille osunut Hiljan n...

Mielikirjapäivä

Kuva
Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää! Tänään vietetään myös Mielikirjapäivää. Mieti: Mikä on sinun suosikkikirjasi? Osaatko valita vain yhden kirjan ylitse muiden? Muutatko mieltäsi usein: mikä on mielikirjasi juuri nyt? ( Kirjastonhoitaja myöntää, että valinta on vaikea: mieli muuttuu ja mielikirjoja on useita. Eräs niistä on Yann Martelin kirjoittama Piin elämä. Vink, vink! )

Lukulokakuu - lue koko lokakuu!

Lukulokakuu on Norssilla ideoitu lukukampanja, joka kannustaa oppilaita lukuharrastuksen pariin. Lähtölaukaus kampanjalle annettiin tänään, Norssi-päivänä. Jos olet bongannut alakoulun aulasta tai kirjaston katosta roikkumasta pyöreitä mainoksia, ne ovat juuri Lukulokakuun logoja. Lukulokakuun aikana luokissa luetaan, kannustetaan lukemiseen sekä käsitellään luettua eri tavoin. Alakoululaisten lukuinto tullaan myös palkitsemaan...!

Arkea nyrjäyttämään

Oletko leikkinyt ajalla? Maalannut valolla? Kirjoittanut sattumarunon? Tai ehkä suunnitellut karttaa vaihtoehtoisista paikallisista nähtävyyksistä? Arjen löytöretkeilijät ovat - oletko sinä yksi heistä? Arjen löytöretkeilijät -hanke on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvää Turku 365 -teoskokonaisuutta. Löytöretkeilijöiden sivuilla julistetaan viikoittain haastetehtävä, joka kannustaa havainnoimaan arkiympäristöämme ja normejamme aavistuksen vinksahtaneesta näkökulmasta. Tämän viikon (40) tehtävä kuuluu: Viikon tehtävä kaikille arjen löytöretkeilijöille: tee lista arjen rutiineista ja kaiva esiin noppa. Anna sattumalle mahdollisuus ja tee kaikki päätöksesi vasta nopan heiton jälkeen! Viikon tehtävän ideoijana eli viikon löytöretkeilijäryhmänä on Norssin 6A-luokka . Lue lisää viikkotehtävästä Arjen löytöretkeilijöiden sivuilta ja Turun normaalikoulun blogista . Kaikkien norssilaisten arjen löytöretkeilijöiden inspiroimiseksi viikon haastetehtävä on myös esillä kirjastos...

Juhani Ahon juhlavuosi (II)

Kuva
Juhani Ahon juhlavuosi on jälleen esillä kirjastossa. Kirjailijan syntymästä tuli kuluneeksi syyskuussa 150 vuotta. Viime huhtikuussa kirjastossa esillä ollut Juhani Aho -näyttely sai siten jatkoa: kirjailijan tuotantoa ja tietoa hänen elämänvaiheistaan poimittiin uudemman kerran esille näyttelypöydälle. Esillä olevia teoksia saa lainata, lukuunottamatta muutamaa vanhaa ja haurasta kirjavaraston kokoelman näyttelykappaletta.

Kirjasampoilua

Kuva
Koulukirjaston arjessa pääsee varsin usein vastaamaan kaunokirjallisuuteen liittyviin kysymyksiin, kuten mistä se ja se teoslistassa oleva (se vähän tuntemattomampikin) kirja kertoo, tai mitä muita kirjoja tietystä aihepiiristä, aikakaudesta tai paikasta onkaan olemassa. Välillä saa tehdä aavistuksen salapoliisintyötäkin vastauksia etsiessä. Nyt näihin ja muihin samankaltaisiin kysymyksiin tarjoaa vastauksia myös uusi yhteisöllinen verkkopalvelu, Kirjasampo ! Ja ruotsiksi: Boksampo ! Kirjasammon painopiste on aikuisten kaunokirjallisuudessa, joten kannustan etenkin lukiolaisia (opettajien ja harjoittelijoiden lisäksi) tutustumaan palveluun! Kirjasampoa luonnehditaan infosivulla näin: "Kirjasampo on kirjastolaisten ja lukijoiden käyttöön tehty monipuolinen kaunokirjallisuuteen liittyvä työkalu. Se toimii tiedonhaun ja neuvontatyön tukena sekä lukemiseen ja kirjanvalintaan soveltuvana inspiraation lähteenä. Sinne on mahdollista tallentaa myös erilaisia arjen työskentelyssä sy...

Lokakuu, koulukirjastojen kuu

Kuva
Lokakuu on kansainvälinen koulukirjastokuukausi! International School Library Month (ISLM), in October! Ensimmäisen kerran kansainvälistä koulukirjastokuukautta vietettiin lokakuussa 2008. Aiempina vuosina sen korvasi lokakuun neljäntenä maanantaina vietettävä koulukirjastopäivä ( International School Library Day, ISLD ). Kansainvälisen koulukirjastokuukauden teemana vuonna 2011 on School Libraries Empower Learners for Life ; (vapaasti suomennettuna) koulukirjastot antavat oppijoille elinikäisiä mahdollisuuksia. Lue lisää Kansainvälisen koulukirjastoyhdistyksen sivuilta, täältä näin . Kansainvälisen koulukirjastokuukauden johdosta kirjastonhoitaja haastaa kaikki norssilaiset pohtimaan koulukirjaston merkitystä oman opiskelusi, harjoittelusi tai työsi kannalta. Miten sinä käytät kirjastoa - vai käytätkö ollenkaan? Lokakuussa onkin entistä enemmän syytä tulla tutustumaan kirjastoon. Entä, mitä toivoisit kirjastolta tulevaisuudessa?

Turun Kansainväliset Kirjamessut

On jälleen Turun Kansainvälisten Kirjamessujen aika! Perjantaista sunnuntaihin (30.9. - 2.10.) jatkuvat messut järjestetään perinteisesti Turun messu- ja kongressikeskuksessa. Parikymppisiään viettävien messujen pääteemana on tänä vuonna Pohjoismaat. Kirjamessujen ohjelmaan pääsee kätevimmin tutustumaan netissä, Turun kansainvälisten kirjamessujen omilla sivuilla . Ohjelmalehden perinteisemmän paperiversion voi löytää puolestaan täältä Norssin kirjastolta, jonne niitä saapui Turun Sanomien liitteenä. Yksi ylimääräinen kappale ehti jo kadotakin mystisesti (kiinnostusta siis on!?), mutta ei hätää: ohjelmalehtiä on yhä selailuvalmiudessa kirjaston asiakaspalvelutiskin kulmalla. Jos Kirjamessut kiinnostavat, mutta runsas ja limittyvä tapahtumaviidakko hämmentää, seuraavassa muutamia poimintoja joka päivältä: Perjantai 30.9. Kokoustila 3 Klo 12.30-13.30 Valokuvaaja Miina Savolainen kertoo kuvanäyttein voimaannuttavista valokuvakirjoistaan Maailman ihanin tyttö ja Isä. Pinella-lava Kl...

Päivän kirja - saa lainata!

Kirjastoaineiston monipuolisuuden promoamiseksi kokoelmasta on poimitaan esille Päivän kirja. Mikäs idea se tämä on? Päivän kirjan löydät omasta telineestään. Päivän kirja voi olla tieto- tai kaunokirja. Päivän kirja saattaa liittyä mm. merkkipäiväänsä viettävään kirjailijaan, runoilijaan, taiteilijaan tai muuhun kulttuuripersoonaan, historialliseen tapahtumaan, kansalliseen tai kansainväliseen teemapäivään, ajankohtaiseen ilmiöön tai aiheeseen... Joskus Päivän kirja saattaa olla kirjastonhoitajan subjektiiviseen mielipiteeseen pohjautuen yksinkertaisesti vain suosittelemisen arvoinen teos. Kriteereitä on siis monia - varmista tietosi kysymällä kirjastonhoitajalta! :) Päivän kirjaa saa myös ehdottaa etukäteen! Vinkkaaminen onnistuu esim. hyvissä ajoin tehdyllä palautteella kirjaston asiakaspalauteboksiin (kirjoita mikä kirja, miksi ja milloin - perustelut ratkaisee). Paras keino on tietysti vinkata asiasta reippaasti suoraan kirjastonhoitajalle. Ja, mikä tärkeintä: Päivän kirjan saa ...

Kansanrunous, runot, näytelmät

Kuva
Muistutus: Kansanrunous (81), runot ( 82) ja näytelmät (83) sijaitsevat tätä nykyä kirjastonhoitajan työpisteen ja Volter-päätteen välisessä kirjahyllyssä , jonne ne siirrettiin kesän kynnyksellä yhteistuumin edeltäjäni kanssa. Toivottavasti aiempaa näkyvämpi sijainti houkuttelee uusiakin lukijoita aineiston pariin! Kirjastonhoitaja vinkkaa... Edith Södergranin teosta Kohtaamisia (kuvituksena Helene Schjerfbeckin taidejäljennöksiä). Kuvassa hyllyn päällä, keskellä. Sopii siis myös taiteennälkäisille!

Waltarin teokset

Kuva
Mika Waltarin maanantaisen syntymäpäivän johdosta kirjastossa nostettiin esille kirjailijan tuotantoa kuluvan viikon ajaksi. Kaikkia teoksia saa lainata! Tiesitkö, että... Waltarin pääteos, Sinuhe egyptiläinen , on käännetty n. 40 kielelle ja vuonna 2008 se äänestettiin suomalaisten rakkaimmaksi kirjaksi?

Lehdet, lehdet

Kirjastosta löytyy monipuolinen valikoima koti- ja ulkomaisia lehtiä. Tervetuloa lukemaan vaikkapa päivän otsikot Turun Sanomista tai selailemaan kattavaa aikakauslehtikokoelmaamme! Maistiaisia aikakauslehtikokoelmasta: Geo, Hyvä terveys, Koululainen, Pelit ja Time. Tietoisku lehdistä: Lehtiä ei lainata, mutta niitä voi lukea kirjastossa! Lehdet löytyvät pääsisäänkäynnin vieressä, joitakin lehtiä löytyy myös alakoulun päädystä. Aikakauslehtien vanhat vuosikerrat löytyvät pääsisäänkäynnin viereisellä seinällä olevista lehtikaapeista. Palautathan lukemasi lehdet oikealle paikalleen ja uusin numero päällimmäiseksi. Sanomalehtiä säilytetään vähintään 3 kk, aikakauslehtiä vähintään kuluva vuosi + 1 vuosi (usein enemmänkin). Vanhoja lehtiä lahjoitetaan luokkien ja ryhmien käyttöön: suojapapereiksi, leikeltäviksi, askarteluun... Kierrätys kunniaan!

Kielinurkka - Language Corner

Kuva
Kielinurkan kokoelma kasvaa. Kirjaston alakoulun päädyssä sijaitsevaan Kielinurkkaan on lisätty ja tullaan yhä lisäämään lukuisia englanninkielisiä pokkareita. Kiitos pokkareista koulun taloudenhoitaja Raimolle! Valittuja paloja: Austen, Jane : Emma Austen, Jane : Sense and Sensebility Brontë, Charlotte : The Professor Brontë, Charlotte : Shirley Brontë, Emily : Wuthering Heights Brown, David : The Da Vinci Code Christie, Agatha : Dead Man's Folly Christie, Agatha : A Pocketful of Rye Dickens, Charles : Oliver Twist Doyle, A. C. : The Adventures of Sherlock Holmes Doyle, A. C. : The Case-book of Sherlock Holmes Doyle, A. C. : The Memoirs of Sherlock Holmes Doyle, A. C. : The Return of Sherlock Holmes Dumas, Alexandre : The Count of Monte Cristo Golden, Arthur : The Memoirs of a Geisha Grimes, Martha : The Grave Maurice Grisham, John : The Summons Hugo, Victor : The Hunchback of Notre-Dame Morrison, Toni : Beloved Neruda, Pablo : Odes to Common Things Shakespeare, William : Hamlet ...

Pelasta poistokirja!

Kirjastosta karsitaan säännöllisesti vanhentunutta aineistoa uuden ja ajankohtaisen tieltä. Poistettavia kirjoja on kertynyt jälleen sen verran, että vitriinijoutsenen vieressä sijaitseva poistokirjakärry alkaa uhkaavasti natista liitoksistaan. Jos siis aarteenmetsästys kiinnostaa: tervetuloa tutkimaan, mitä löytyy! Poistokirja on aina ekologinen ja edullinen valinta. Kirjoja saa ottaa ilmaiseksi - eikä palauttamisesta tarvitse huolehtia! ;)

Uutuuskirjoja

Kirjaston uutuuskirjahylly on saanut vähitellen täytettä alkusyksyn aikana saapuneista ja lahjoitetuista kirjoista. Monet kirjat ovat jo ensimmäisen lukijansa löytäneet, mutta valinnanvaraa on yhä. Oheisessa listassa muutamia poimintoja! Tietoa ja kaunoa: Stoker, Bram: Dracula (pokkari) Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset Russell, P. Craig: Coraline (sarjakuvaversio Neil Gaimanin kirjasta) Widmark, Martin: Sinisen peilin antikvariaatti Gould, Merkka: Kasvissyöjäksi - miksi ja miten? De Becker, Paul: Opin englantia - kuvasanakirja aloittelijalle Yhteistä kieltä luomassa - suomea opiskeleva opetusryhmässäni (S2) Koulunkäyntiavustajan kirja ( ja lisää kirjastossa) Nämä leimatut, tarroitetut ja muovitetut opukset odottavat siis yhä ensimmäistä lainaajaansa. Ehkä juuri sinua? Psst! Vieraskielistä kirjallisuutta sisältävä Kielinurkkakin on kasvamassa.

Yrittäjyysviikko

Tällä viikolla (5.-9.9.2011) vietetään Y rittäjyysviikkoa . Norssilla Yrittäjyysviikon keskiviikon teemana on luovuus ja innovaatio, torstain puolestaan sosiaaliset taidot, verkostoituminen ja sosiaalinen media. Kirjastossakin nostettiin esille aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tervetuloa tutkimaan! Linkkivinkki: Nuorten Netiketti opastaa toimimaan verkossa .

Oppikirjojen näytekappaleet

Kuva
Opettajat ja opetusharjoittelijat: oppikirjakustantajien lähettämiä uusia näytekappaleita eri oppikirjasarjoista ovat lainattavissa kirjaston oppikirjahyllyistä! Muistathan täyttää lainauslipukkeen, ennen kuin viet kirjan mukanasi. Laina-aika on 2 viikkoa. Esimrkiksi oheisten kuvien opukset saapuiva elokuussa: Kirjaston oppikirjahyllyjen lisäksi oppikirjojen näytekappaleita löytyy myös eri aineiden opetustiloista. Opettajaharjoittelijoiden kannattaa siis konsultoida kirjastonhoitajan ohella myös aineopettajia oppikirjoja metsästäessään. Muistattehan palauttaa lainaamanne kirjat ajallaan!

Käkisalmi-kokoelma

Kuva
Koulukirjaston vitriiniin on koottu näyttely, joka tuo esiin koulun ja koulukirjaston historiaa kirjallisuuden kautta. Kokoelma nimettiin pelkistetysti Käkisalmi-kokoelmaksi , sillä juuri Käkisalmi on kokoelman teoksia yhdistävä punainen lanka. Miksi Käkisalmi? Koulun historiaa tuntevat tietävät jo vastauksen: Turun normaalikoulun juuret ulottuvat nyky-Suomen rajojen ulkopuolelle, Laatokan rannalle, Käkisalmen kaupunkiin. Normaalikoulun vanhin virallinen edeltäjä, Käkisalmen reaali- ja porvarikoulu, perustettiin Käkisalmessa 9.10.1892. Sen jälkeen koulun nimi ehti muuttua Käkisalmen yhteiskouluksi, Käkisalmen keskikouluksi ja lopulta Käkisalmen yhteislyseoksi, ennen kuin se siirrettiin sotavuonna 1944 Turkuun. Turussa yhteislyseon taival vei niin ikään monien vaiheiden kautta Turun normaalikouluksi ja viimein nykyisiin koulutiloihin Varissuolle. Kokoelman teokset on järjestetty Käkisalmen kouluvaiheita myötäilevään järjestykseen. Koululla on ollut käytössään omat leimansa (Käkisalmen ...

Sukellus syyslukukauteen!

Syyslukukausi alkaa Turun normaalikoulussa ja siten koittaa myös oiva aika herätellä kirjaston blogikin kesätauolta. Tänä syksynä blogin kirjoittamisen sai perinnöksi Turun normaalikoulun uusi kirjastonhoitaja Kati, hei vaan kaikille! Ensimmäiset työviikkoni ovat humahtaneet uskomattoman nopeasti eikä tekemisestä ole suinkaan ollut puutetta. Selvitettävää ja järjestettävää riittää, kuten aina työn (ja uuden lukuvuoden) alkaessa. Nyt, ensimmäisen oppilailla kuorrutetun viikon jälkeen, alkaa kirjaston arkikin hahmottua kaikessa monipuolisuudessaan. Lupaavalta näyttää. Syyslukukauden monia mahdollisuuksia ja haasteita päin, siis! Toivottavasti tämä kirjaston Anun viime lukuvuonna perustama blogi löytää pienen lukijakuntansa tänä syksynäkin. :) Tarkoituksena on jatkaa edeltäjäni jalanjäljissä ja kirjoitella tänne kirjaston tapahtumista, näyttelyistä ja muista ajankohtaisista asioista. Pidemmittä puheitta: Aurinkoista syyslukukauden alkua!

Heippa norssi!

Kuva
Tämä täti lähti nyt lomien kautta muille seuduille ja syksyllä blogia ja kirjastoa alkaa pyörittää kirjastonhoitaja Kati. Kesälomani aloitin käymällä uuden kotipaikkakuntani kaupunginkirjastossa ja lainasin teokset: Portobellon noita (Paulo Coelho), Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Jeff VanderMeer), Soturi ja sunnuntailapsi (Aira Samulin) ja Ismo Alanko: sanat. Näillä kirjoilla lähtee kesäloma kivasti käyntiin ja myöhemmin alan sitten etsimään uusia haasteita työrintamalle. Toivotankin kaikille voimia uuden lukuvuoden haasteisiin ja kiitokset yhteisestä ajastamme Turun normaalikoululla! Loppuun vielä muistutus eräästä hienosta keksinnöstä:

Rentouttavaa kesälomaa kaikille! =)

Kuva

Menneestä lukuvuodesta

Niin se vain on kohta lukuvuosi vierähtänyt täällä Turun normaalikoululla. Vähän harmittaa, kun en voi enää jatkaa ensilukuvuonna. On ollut hienoa tavata talossa mahtavia ihmisiä, kehittää esiin nousseita ideoita ja pitää yllä yhtä koulun tärkeistä tukipalveluista. Käydessäni työhaastattelussa näin ensimmäistä kertaa Turun normaalikoulun ja sen kirjaston. Olin ollut jo tovin työttömänä ja sinä päivänä olin täysin vakuuttunut ettei Turku tarjoa minulle enää mitään. Mutta kuinkas ollakaan, juuri silloin alkoi puhelin soida. Tuli työhaastattelu samalle päivälle, sain paikan ja aloitin nopealla aikataululla koulukirjastonhoitajana. Nopeat todellakin syö hitaat! Tavatessani edeltäjäni, alkoi hirvittää. Miten pystyn korvaamaan ihmisen jolla on vuosikymmenien työkokemus, rutiini ja käsituntuma kirjaston jokaiseen kirjaan... Alkoi siis valtava selvitystyö: missä mikäkin on? Miten tämä ja tämä asia on ennen tehty? Kuka huolehtii tästä ja keneltä voin kysyä tuota? Pikkuhiljaa käsitys olemassao...

Kesäloma lähestyy!

Muistattehan palauttaa kaikki koulukirjaston kirjat ennen kuin lähdette kesälomille. Turun normaalikoulun kirjat tunnistaa kirjaston leimasta, signumista tai viivakooditarrasta. Olkaa siis tarkkoina, ettei kirjaston kirjat sekoitu kaupunginkirjaston kirjoihin. Kiitos! =)

Veteraanipäivä lähestyy

Kuva
27.4 vietetään kansallista veteraanipäivää. Tämän kunniaksi olemme tehneet kirjastoon aiheeseen liittyvän näyttelyn. Näyttelyssä on esillä niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta. Lisäksi voit lukea sota-aikaisia lehtiä. Tervetuloa tutustumaan! Terveisin äikänopeharjoittelijat Eva ja Katri sekä tietysti kirjastonhoitajamme Anu

Mitä uutta?

Kuva
Kirjaston keskiosasta löytyy Juhani Ahon tuotantoa käsittelevä kirjanäyttely. Ohessa myös kansio, josta selviää mitä teoksia Aho on kirjoittanut ja mistä kirjailijasta löytyy lisätietoa. Näyttely Juhani Ahon juhlavuoden kunniaksi Kielten opettajille ja kieliä opiskeleville vielä tiedoksi, että kirjaston ala-asteen päädyssä oleva "english corner" on laajentunut koskemaan myös muita koulussa opetettavia kieliä. Kirjoilla on värikoodit: violetti = englanti, vihreä = ruotsi,               oranssi = saksa, keltainen = ranska ja sininen = venäjä.  Kielinurkka

6C:n satuhetket

Kuva
Viikolla 12 kirjastossa kuultiin satuja 6C:n kertomina. Iso kiitos järjestäjille!

Kuvakirjat kunniaan

Uusimmassa "Lapsen maailma"-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli ongelmalähtöisestä kuvakirjallisuudesta. Artikkeli perustuu Tampereen yliopiston dosentti Päivi Heikkilä-Halttusen tekemään tutkimustyöhön. Heikkilä-Halttunen kokee, että kuvakirjoja väheksytään eikä niitä osata käyttää tarpeeksi hyödyksi. Esimerkiksi koululaiset ja nuoret voisivat hänen mielestään käyttää kuvakirjoja intiimin keskustelun pontimena enemmän. Artikkeli esittelee rankoistakin aiheista kertovia kirjoja ja pohtii mistä ei vielä uskalleta kirjoittaa kuvakirjallisuudessa. Tässä muutamia lainauksia artikkelista: "Kuvakirjoissa tunnemaailma tiivistyy" " Kuvat voivat konkretisoida tunteet jopa helpommin kuin teksti. Niiden avulla lapsi kertoo tarinan yhä uudestaan omin sanoin." " Kirjat pyrkivät avaamaan henkisiä tulppia: lapsi tulisi saada avutumaan ja keskustelemaan. Parhaimmillaan ne    vakuuttavat lapselle, että edes yksi ihminen maailmassa on osannut kuvata hänen ...

Ala-asteelaisten lainaushässäkkä

Tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona aloitettiin ala-asteelaisten mahdollisuus lainata lukukirja ilman opettajaa/ koko luokan kanssa kirjastossa käyntiä. Tarkoitus on tukea sellaisia oppilaita jotka kaipaavat enemmän lukemista kuin mitä oppituntien aikana koko luokan kanssa ehditään käydä läpi. Kirjan voi viedä myös kotiin luettavaksi. Apunani häärii  ihanan avulias prinsessa, joka auttaa löytämään kirjoista kivoja kavereita... Tiistaina, jolloin on 1. ja 2. luokan lainausaika (15 min ) lainaajia tuli niin paljon että aika loppui kesken. Millään ei ehtinyt neuvoa kaikkia ja osalta taisi jäädä kirja lainaamattakin! Keskiviikkona lainaamaan oli kutsuttu 3. ja 4. luokan oppilaat. Silloinkin lainaajia riitti ja 15 minuuttia tuntui todella lyhyeltä ajalta. Osa lainasi ala-asteenpäädyn kirjoja ja osa nuorten kirjoja kirjaston toisesta päädystä.Ensiviikolla jatketaan taas, eiköhän tämä saada vielä hyvin rullaamaan. Mahtavaa että kirjat kiinnostavat! Tästä lainausmahdollisuudesta hu...

Lukuvinkkejä ja muuta mukavaa...

Netistä löytyy paljon kivoja sivustoja liittyen kirjallisuuteen ja lukuharrastukseen. Hiljattain testikäyttöön tullut valtakunnallinen lasten kirjallisuussivusto Okariino tarjoaa kanavan lasten omille kirja-arvosteluille, kirjan tekijöiden esittelyille ja videopätkille. On sivustolla keskustelupalstakin, jossa jutellaan kirjoista ja vähän muustakin. ( www.okariino.fi ) Tässä esimerkiksi traileri Timo Parvelan kirjasta "Maukka ja Väykkä". Olisiko siinä aineista vaikka luokkasarjaksi? http://www.okariino.fi/ihmekone/okariinotv/maukka_ja_vaykka Nuorten kirjoille on oma sivustonsa Sivupiiri , joka sekin on täynnä kirjavinkkejä ja arvosteluja! ( www.sivupiiri.fi ) Aikuisemmista kirjoista ja kirjailijoista löytyy esittelyjä ja haastatteluja ainakin Kirjastokaista -sivustolta. Esimerkiksi tämän linkin takaa löytyy nykyisen työministerin ja entisen Ultra Bra - yhtyeen sanoittaja Anni Sinnemäen runoilua: http://www.kirjastokaista.fi/video/8803/anni-sinnem%C3%A4ki-runoilee...

Tietoturvaviikko

Kuluva viikko on sanomalehtiviikon lisäksi tietoturvaviikko . Hankkeella on oma kotisivunsa www.tietoturvaopas.fi , josta löytyvät tarkemmat tiedot viikon ohjelmasta ympäri suomen ja tietoturvaohjeita. Tietosuojasta löytyy paljon tietoa myös muualta verkosta, esimerkiksi Kirjastot.fi on koonnut linkkikirjastoonsa kattavan tietopaketin:  http://www.kirjastot.fi/fi-FI/linkkikirjasto/luokat.aspx?linkLibraryKeyword=tietoturva Torstaina Turun kaupunginkirjaston pääkirjastolla aiheesta luennoivat kaksi tietoturva-asiantuntijaa virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä ( http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=235594&nodeid=4873 ) Omasta kirjastostammekin löytyy tietoa aiheesta, esimerkiksi: Petteri järvisen teos: Yksityisyys: turvaa digitaalinen kotirauhasi. Kirja käsittelee yksityisyydensuojaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja muussa sähköisessä viestinnässä. Lisäksi uusimmassa mPC-lehden numerossa on juttu sosiaalisen median pelisäännöistä ja tuotetestauksessa arvos...

Kirjanäyttely vanhoista oppikirjoista

Kuva

Uutta ja vanhaa...

Kuva
    Kirjastoon on tullut paljon uusia kirjoja... Mm. kuvakirjoja lukemaan opetteleville, sosiaalista mediaa käsitteleviä kirjoja ja kertomakirjallisuutta  (Sofi Oksanen: Puhdistus, Mikko Rimminen: Nenäpäivä). Kirjastossa tehdään myös paljon poistoja, kirjaston poistokirjakärrystä voi hakea omaksi esim. vanhoja julisteita ja 60-luvun kaunokirjallisuutta. Poistokärry Dia-läjä Varaston uumenista on löytynyt  myös melkoinen kasa dioja, joiden kohtalo pitäisi päättää lähiaikoina. Keksitkö sinä vanhoille dioille jotain käyttöä?