Tiedonhaun hankaluus
Tiedonhaussa on mielenkiintoinen ongelma. Kun internetin käyttö on yleistynyt, on tieto tullut paljon lähemmäksi ja helpommaksi löytää jopa kotikoneelta. Tiedon määrän moninkertaistuminen tuo kuitenkin omat haasteensa tiedonhakuun. Nykyään joudumme etsimään tarvitsemamme tiedon valtavasta määrästä internetsivustoista, joista kaikista ei saa selvää, minkälainen sivusto on kyseessä.
Haastankin teidät kaikki pysähtymään hetkeksi ennen kuin avaatte Googlen ja kirjoitatte ensimmäisen mieleen tulevan hakusanan. Pysähtykää ja miettikää seuraavia asioita, ehkä itse tiedonhaku saattaa sitten sujua huomattavasti mukavammin.
1. Mistä oikeastaan teenkään sitä tutkielmaa tai esseetä?
- Mieti, mitä aiheesi käsittelee, mistä haluat löytää tietoa. Jos aihe on vieras, voit tutustua siihen esimerkiksi Wikipedian kautta. Kerää aiheestasi vaikka mind map, jolloin saat helposti hyviä hakusanoja!
- Mieti, voiko samasta asiasta puhua eri sanoilla. Linja-auto ja bussi tarkoittavat samaa asiaa, joten hakemalla vain toisella sanalla saattaa jäädä hakutuloksista monta hyvää sivustoa pois.
2. Mistä haen tietoa?
- Wikipedia tulee usein Googlen hakutuloksen ensimmäisenä. Sitä kautta voit tutustua aiheeseen,ja voit poimia hyviä sanoja seuraavaa hakuasi varten. Kannattaa kurkata myös Wikipedia-artikkelin lähdeluetteloon, sillä sieltä saa vinkkejä, mitä artikkelin kirjoittajat ovat käyttäneet lähteinään.
- Käytä aihehakemistoja: Makupalat.fi, ja Linkkikirjasto Niihin on poimittu mielenkiintoisia sivustoja aihepiireittäin.
- Googlella on perinteisen hakulaatikon lisäksi myös muita hakuominaisuuksia: Google Scholarin kautta löytää myös tieteellisempää tietoa.
3. Mitä sitten kirjoitan siihen hakulaatikkoon?
- Kun saa aiheen, ei kannata kirjoittaa sitä sellaisenaan Googleen. Jos olet pohtinut aihettasi miellekartalla, sieltä voi löytyä vinkkejä
- Googleenkin voi kirjoittaa useampia sanoja, pelkällä historia sanalla löytyy valtavan paljon tietoa, mutta kun kirjoitat sanat historia keski-aika Suomi
-Googlessa voi käyttää lainausmerkkejä. Jos haet tietoa jostakin kirjasta, kannattaa laittaa nimen ympärille lainausmerkit "Tuntematon sotilas", saat vain sivut, jossa tämä nimi esiintyy tässä järjestyksessä ja tässä muodossa. Hakutulokset vähenevät jo huomattavasti.
HUOM! Tämä ei toimi esitelmäsi aiheen kanssa, ei siis kannata kirjoittaa " musiikin vaikutus ostokäyttäytymiseen" vaan musiikki ostokäyttäytyminen.
-Kokeile synonyymejä!
4. Löysin 2 miljoonaa hakutulosta, mitäs nyt?
- Tästä alkaa se raskain työ, sinun pitää arvioida, mikä sivusto on sinun tarkoituksiisi sopiva.
- Tutustu löytämiisi sivustoihin, Google ei laita sivustoja paremmuusjärjestykseen, vaan sillä on omat kriteerinsä tuoda sivuja hakutuloksiin. Tarkasta siis:
- Mihin tarkoitukseen sivusto on tehty? Yritetäänkö siinä myydä jotain, herättää keskustelua, kertoa faktoja?
- Onko sivusto kaupallinen, onko sivustolla mainoksia, vilkkuvatko värivalot?
- Kuka sivuston on kirjoittanut, minkälainen hänen taustansa on?
5. Älä luovuta
- Hakulauseketta kannattaa muokata moneen otteeseen.
- Jos tuntuu, ettei hakutuloksissa ole yhtään hyvää lähdettä, älä luovuta, vaan mieti, millä muilla sanoilla voit hakea uudestaan. Useinkin tiedonhaku on toistettava tehtävä, sillä ensimmäisiä hakutuloksia tutkimalla vasta oppii tunnistamaan, minkälaista tietoa haluat löytää!
6. Muista myös painetut lähteet!
Onko sinulla antaa hyviä vinkkejä, miten tiedonhaku onnistuisi?
Kommentit
Lähetä kommentti