Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2014.

Pelejä ja kirjoja Kalevalan päivänä

Kuva
Tänään kirjastossa on esillä sekä peliaiheisia että Kalevala-aiheisia kirjoja. Koulun pelihuoneen lisäksi myös kirjastossa voi pelata tänään perinnepelejä. Esillä on mm. shakki-, mylly- ja susipelejä sekä pelikortteja. Kalevalasta on esillä useita painoksia, lasten Kalevala-kirjoja sekä tietokirjoja. Kalevala on suomalaisten kansalliseepos. Kansalliseepos luo ja ylläpitää mielikuvia kansakunnan juurista. Kalevalan juhlinta helmikuun 28. päivänä johtuu siitä, että Elias Lönnrot päiväsi Vanhan Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Runoaineiston yhä karttuessa Lönnrot alkoi työstää Kalevalasta uutta, laajempaa versiota. Vasta vuonna 1849 ilmestynyt Kalevala on se, jota suomalaiset ovat tottuneet kansalliseepoksenaan lukemaan.

Kirjastokerhon kuulumisia

Kuva
Alakoulun kirjastokerho käynnisti toimintansa helmikuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisessä kokoontumisessa tutustuttiin kerhonvetäjään Annukkaan, jonka kanssa keskusteltiin kirjoista ja lukemisesta satuhuoneessa. Lisäksi kerrattiin kirjasto- ja kirjallisuustietoutta kirjastonhoitajan vetämän kirjastosuunnistuksen avulla. Suunnistuksen kautta tutuiksi tulivat alakoululaisille suunnattu kirjakokoelma sekä kielinurkka, lehtihyllyt ja käsikirjasto. Suunnistajat saivat ratkaista kirjoihin ja lehtiin liittyviä tehtäviä eri kirjarasteilla. Kaikki osallistujat olivat hyvin innokkaina mukana. Kirjastokerholaiset ovat päässeet myös näyttämään kädentaitojaan, kun teimme yhdessä poistokirjoja taittelemalla siiliperheen ja muita koristeita. Kirjastossa on näyttely kerholaisten hienoista kirja-askarteluteoksista maaliskuun puoleen väliin asti. Tervetuloa katsomaan!

Hyvää Ystävänpäivää

Kuva
Tänään ystävänpäivänä kirjaston alakoulun puoleisen oven vieressä olevaan näyttelyhyllyyn on koottu kirjoja, jotka kertovat ystävistä ja ystävyydestä. Kirjoja saa lainata. Rentouttavaa hiihtolomaa ja  Hyvää Ystävänpäivää kaikille Norssilaisille!

Tove Janssonin juhlavuosi

Kuva
Tänä vuonna Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Tove Janssonin teoksia ja näyttelyitä on ollut esillä kirjastoissa ympäri Suomen. Tove Jansson on käännetyin suomalaiskirjailija. Hänen muumikirjojaan luetaan yli 30 kielellä. Muumit hahmoina ovat peräisin jo 1930-luvulta. Kirjan Muumit ja suuri tuhotulva Jansson kirjoitti ensimmäisen kerran jo vuosien 1939–1940 aikana. Muumikirjojen suosiota selittävät ehkä eniten niiden psykologinen osuvuus ja kyky, jolla kirjailija tasapainottelee lapsen ja aikuisen maailman välissä. Muumikirjat ovatkin sekä lasten että aikuisten kirjoja. Jansson loi omaperäistä taidetta omilla ehdoillaan sekä kirjallisuudessa että kuvataiteessa. Tove Janssonin muumikirjoja esillä Norssin koulukirjastossa. Turun kaupunginkirjasto juhlii taiteilijan merkkivuotta tarjoamalla ohjelmaa Janssonin kiinnostavaan elämään ja omaperäiseen elämäntyöhön liittyen. Nyt helmikuussa Turun pääkirjastossa on näyttely Janssonin kuvituksista ja muumikuvae...

Välituntiviikon teemana sisävälitunti

Kuva
Yläkoulun tämän viikon välituntiteemana on ollut sisävälitunti klo 13:00-13:15 välitunnin aikana. Tuona ajankohtana on mahdollista tulla myös kirjastoon pitämään lukusiestaa. Kirjastossa onkin ollut paljon lukijoita sisävälitunnilla. Täällä on luettu erityisesti lehtiä ja sarjakuvia, ja myös kirjoja on lainattu samalla.  Kirjaston satuhuoneessa voi käydä kuuntelemassa erityyppistä kirjallisuutta sisävälituntien aikana. Teemana ovat olleet mm. jännitys ja muuminovellit. Kirjan lukemisen kuuntelu on hyvä tapa rentoutua hetkeksi koulupäivän aikana. Tervetuloa kuuntelemaan, lukemaan ja rentoutumaan kirjastoon!

Kuka olikaan J. L. Runeberg?

Kuva
Tänään aamulla huomasimme, että on liputuspäivä. Moni on huomannut myös kalenterista, että on Runebergin päivä. Monelle tulee mieleen tästä päivästä makoisat Runebergin tortut, joita tänään saamme nauttia myös kouluruokailun yhteydessä. Kuinka moni pysähtyy ajattelemaan, miksi todella vietämme Runebergin päivää? Kuka on tai oli itse Johan Ludvig Runeberg ? J. L. Runeberg oli 1800-luvulla vaikuttanut suomenruotsalainen runoilija, kirjailija, toimittaja ja opettaja, jonka tuotanto oli hyvin isänmaallista. Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana , johon asemaan hän nousi jo elinaikanaan. Runebergin tunnetuin teos, joka löytyy myös koulukirjastostamme, on " Vänrikki Stoolin tarinat ". Se sisältää runon " Maamme ", josta Maamme -laulu on tehty. Tämä runo oli alunperin nimeltään "Vårt land" ja Runeberg laati siihen aluksi itsekin ansiokkaan sävelmän. Fredrik Pacius sävelsi sen kuitenkin uudelleen muutamaa päivää ennen laulun ensiesitystä vuonna 1848...