Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2011.

Joululomalle

"Seisahda aika rauhan hetkeen hyvän tahdon juhlaan. Älä liiku, muuta mielet lähetä lohduttava lumi kiedo maailma valkoiseen pehmeään lumeen lumeen lumeen." - Helena Anhava, katkelma runosta Valo herää (Lakastumisen aika, Otava 2003)

Kielinurkkaan

Kuva
Kielinurkan vieraskielinen fiktiokokoelma on jatkanut kasvuaan syksyn mittaan. Löytyisikö englannin-, ruotsin-, saksan-, ranskan- tai venäjänkielisistä kirjoista jotain luettavaa joululomalle? Hetkinen... mikä on Kielinurkka?

Lukukauden vaihtuessa...

...tarjoutuu mainio tilaisuus summata kulunutta syksyä. Millaisten asioiden parissa koulukirjaston ja kirjastonhoitajan syyslukukausi on vierähtänyt? Alussa tietysti ihmetellen, tutustuen ja omaksuen uusia asioita ja rutiineja, joita sitten vähitellen olen voinut muokata eteenpäin. Muun muassa tällaisia asioita kuuluu työhön: asiakaspalvelutilanteet kaikessa monimuotoisuudessaan kokoelmatyö kaikessa monimuotoisuudessaan muut päivittäiset asiat, kuten hyllyttäminen ja järjestelytehtävät kirjastoinfot ja -opastukset eri käyttäjäryhmille tiedonhaku ja -hankinta sekä sen opetus eri käyttäjäryhmille kirjaston kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja ideointi (itsenäisesti ja kirjastotyöryhmän kanssa) yhteistyö ja tiedottaminen teemapäivien, tempausten ja näyttelyiden valmistelu tietokantoihin ja tiedonhankintaan liittyvä opetus ryhmille kaikki muu, mikä ei lukeudu yllämainittuihin :) Työtehtävien kirjo on laaja - niihin sisältyy kaikki, mitä kirjaston pyörittämiseen kuuluu. Tärkeintä on oll...

Austen

Jane Austen (s. 16.12.1775) Norssin kirjastosta löytyy Austenin teoksia niin suomksi kuin englanniksikin, mm. Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet. Klassikkoteoksia kaikille englantilaisen maalaisaateliston elämästä ja edesottamuksista kiinnostuneille - naisnäkökulmasta kerrottuna, huumorilla ja ironialla höystettynä. Linkkivinkkejä: Jane Austen.Org Austenin teoksia (englanniksi) Gutenberg-projektin sivuilla Teoksia kokotekstinä myös täällä (englanniksi)

Kruunupäistä lainausta

Norssin kirjastossa on vieraillut kuninkaallisia kaksi kertaa viikossa syyslukukauden aikana. Eikä mitä tahansa kuninkaallisia, vaan alakoulun Anitta- ja Enni-opettajat eli "kirjaston prinsessat" , jotka pyörittävät alakoulun lainausvartteja. Kun jompikumpi prinsessa saapuu, alkaa kirjastossa tapahtua. Keskiviikkona 1. ja 2. luokkalaiset lainaavat Anitta-prinsessalta, torstaina 3. ja 4. luokkalaiset puolestaan Enni-prinsessalta. Palautuvista lainoista pitää huolen uljas sammakkoprinssi. Kirjastonhoitaja puolestaan häärii kulisseissa enimmäkseen kirjavinkkarina ja tuuraajana. Prinsessalainaus osoittautui jälleen suosituksi toimintamuodoksi, viime lukuvuoden tapaan! Ohjattu tilanne tarjoaa alakoululaisille mainion tilaisuuden tutustua kirjallisuuteen ja opetella kirjaston käyttöä. Prinsessalainauksen myötä kirjasto on tullut tutummaksi paikaksi monelle alakoululaiselle - paikaksi, jonne on entistä kivempi ja helpompi tulla. Nyt prinsessat lähtevät kuitenkin ansaitulle joululo...

Volter

Tänään on Volter Kilven syntymäpäivä. Kilpi oli Turun yliopiston ensimmäinen ylikirjastonhoitaja, jonka mukaan nimettiin Turun yliopiston kirjaston Volter-aineistotietokanta, josta Turun normaalikoulun kokoelmakin löytyy. Tämä aasinsilta johtaa vinkkeihin Volter-aineistotietokannan käytön helpottamiseksi: Miten voit rajata hakusi Volterissa vain Norssin kirjastoaineistoihin? Kirjoita ensin hakutermi ja klikkaa hae. Hakutulosten yläpuolella, sivun oikeassa laidassa, on nappi "haun rajaus". Klikkaa sitä. Valitse kokoelma-kohdassa "Turun normaalikoulu" ja klikkaa "aseta rajaukset". Hakutuloksissa näkyy nyt vain Norssin kirjastoaineisto. Ohjeita Volter-aineistotietokannan käyttöön löytyy mm. Turun yliopiston kirjaston Volter-pikaoppaasta (pdf). Katso myös Volter-esittely (ppt). Kirjastonhoitaja opastaa myös mielellään tietokannan käytössä!

Sibelius-näyttely

Jean Sibelius (s. 8.12.1865)

Lukupäivä

Kuva
Norssin kirjastossa tapahtuu: tänään 8.12. on Lukupäivä . Lukupäivä koostuu äidinkielen opettajaharjoittelijoiden suunnittelemista ohjelmapaloista, jotka jollain tavalla liittyvät lukemiseen ja kirjallisuuteen. Kirjastotiloissa Lukupäivä näkyi siten, että... satutila muuttui synkäksi kauhuhuoneeksi, jossa luettiin kauhutarinoita ja esitetiin kauhukirjallisuutta, kirjaston näyttelypöydällä on tunnetila-näyttely neljää eri tunnetta (ilo, suru, ihastus, ahdistus) käsittelevistä teoksista, pääsisäänkäynnin viereisessä vitriinissä on näyttely opettajien ja muun henkilökunnan lempikirjoista. Näyttelyt käytävässä ja kirjastossa ovat esillä ainakin jouluun saakka, käykäähän kurkkaamassa!